Nowoczesne wnętrze w beżach

Nowoczesne wnętrze w beżach, szarościach i brązach

Projekt wnętrza mieszkania w Petersburgu zachwyca stonowanymi barwami i ciekawymi rozwiązaniami przestrzennymi. Funkcjonalność przeplata się tutaj z efektownym designem, zamkniętym w naturalne materiały.

Wnętrze zaprojektowane przez duet architektów ze studia Geometrium, Alexeia Ivanova i Pavla Gerasimova to kwintesencja nowoczesnej stylistyki, połączonej z zastosowaniem naturalnych materiałów i funkcjonalnością, na którą położono duży nacisk.

Klient postawił przed architektami trzy warunki: naturalne materiały, otwarta przestrzeń dzienna oraz dużo powierzchni do przechowywania. Architekci nie tylko wywiązali się z postawionego przed nimi zadania, ale także stworzyli wnętrze, w którym nie brak oryginalnych, nietuzinkowych rozwiązań.

Przestrzeń pod kontrolą

Uwagę zwraca organizacja przestrzeni. Mieszkanie podzielono na trzy strefy: otwartą przestrzeń dzienną, w której skład weszły kuchnia, jadalnia i salon, strefę prywatną z sypialnią, łazienką i pokoikiem przeznaczonym na toaletkę oraz przestrzeń gościnną, z pokojem i łazienką. Tą ostatnią wpasowano pomiędzy strefę dzienną i prywatną. Pomiędzy kuchnią a holem zlokalizowano dużą szafę, estetycznie schowaną w ściankę działową.

Z kolei przestrzeń salonu od holu oddziela parawan, zbudowany z drewnianych, pionowych desek. Z jednej strony wyznaczają one poszczególne funkcje przestrzeni, wprowadzając porządek do wnętrza, z drugiej strony przepuszczają światło i pozwalają dostrzec co znajduje się za parawanem, łącząc symbolicznie hol z salonem.

Najciekawszym rozwiązaniem przestrzennym jest jednak pokój z toaletką. Powstał on bowiem na bazie sąsiadującego z sypialnią balkonu, którego przestrzeń włączono w obręb wnętrza, obudowując dookoła i ocieplając. W tak powstałe miejsce, wpasowano toaletkę. Po przeciwległej ścianie sypialni, zaplanowano duże lustro, optycznie powiększające przestrzeń i skrywające zarazem niespodziankę w postaci pojemnej garderoby, schowanej za lustrzanymi drzwiami.

Natura i geometria

W mieszkaniu, wedle życzeń klienta, postawiono na naturalne materiały – połączenie marmuru z drewnem stanowi efektowne tło dla wyeksponowanych czarnych elementów dekoracyjnych. Formy i kształty to pochwała nowoczesności: geometryczny stolik kawowy czy czarne lampy nad stołem jadalnianym są tego najlepszym przykładem.

Projekt i wizualizacje: Studio projektowe Geometrium.

Źródło: dobrzemieszkaj.pl

Jadalnię zlokalizowano równoległe do linii podłogi, wyznaczającej granicę pomiędzy salonem i kuchnią. W kuchni powierzchnie wykończono marmurem, w części salonowo-jadalnej położono drewnianą posadzkę. Projekt: Studio projektowe Geometrium.

Na tle szarości, brązów i beżów wyeksponowano czarne elementy dekoracyjne. Nowoczesne lampy nad stołem i wnęki w suficie harmonizują z czarnym, efektownym stolikiem kawowym. Projekt: Studio projektowe Geometrium.

W sercu strefy dziennej zaplanowano zabudowę, który wizualnie przypomina kominek, ale zamiast wkładu, zaplanowano miejsce na ustawienie tlących się świec. Innym ciekawym rozwiązaniem jest wyspa kuchenna w wersji mobilnej na kółkach, które w każdej chwili można zablokować, chcąc unieruchomić mebel. Projekt: Studio projekt Geometrium.

Z łóżkiem w sypialni zaplanowano miękki, tapicerowany zagłówek, poprowadzony pod sam sufit. Pod sam sufit zdają się również prowadzić drzwi wejściowe do pomieszczenia, przedłużone wizualnie o drewniany panel nad nimi w tym samym kolorze co ich skrzydło. Projekt: Studio projektowe Geometrium.

Pokój gościnny zaplanowano w prostym, komfortowym wykonaniu. Miękka sofa, przytulny dywan i komoda z TV zapewniają wypoczynek odwiedzającym gościom. Projekt: Studio projektowe Geometrium.

Salon, jadalnię i kuchnię połączono w jedną, otwartą przestrzeń. Strefę salonu od holu oddziela ażurowy parawan, który jednocześnie pełni dekoracyjną rolę. Projekt: Studio projektowe Geometrium.